Зміни законодавства, що стосуються чоловіків за кордоном

Зміни законодавства, що стосуються чоловіків за кордоном
Прийняття будь-якого «скандального» закону обростає чутками, некоректним викладанням інформації, новини в різних виданнях схожі одна на одну як браття, а прочитати такі закони і однозначно трактувати часто є неможливим не тільки особі без юридичної освіти, а навіть дуже досвідченим юристам.

Саме так і сталось с Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який ще не набув сили, але вже має наслідки, які мали наступити пізніше, а саме з 18 травня 2024 року. 

Так, чоловікам, що знаходяться за кордоном, просто перестали видавати закордонні паспорти.

Спробуємо розібратись, що ж насправді змінив зазначений Закон (далі за текстом Закон  України 3633-IX).
Цим Законом стаття 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» була доповнена частиною п’ятою, якою врегульовано вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

Встановлено, що якщо чоловіки вказаного вище віку не оновили персональні дані у визначені законом строки, то консульські дії здійснюються за умови одночасного їх оновлення.

Хто буде здійснювати це «одночасне оновлення» поки що залишається загадкою, як і чим має підтверджуватись це оновлення, особливо зважаючи, що у разі перебування за кордоном уточнення свої даних чоловік може здійснювати навіть по телефону, або шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Ба більше, законом не встановлено визначення поняття оновлення, які це саме дії. Чи мали на увазі законотворці уточнення громадянами України, які перебувають на військовому обліку, протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом, як це урегульовано перехідними положеннями Закону  України 3633-IX? Питання поки що залишається відкритим.

Тією ж частиною 5 ст.20 Закону  України 3633-IX зазначено, що посадові особи дипломатичних установ України будуть перевіряти дійсність військово-облікових документів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 

Виникає питання, зважаючи на обов’язок щодо уточнення чоловіками своїх даних, чи будуть дійсними військово-облікові документи, видані до 2022 року, чи в будь-який період до набрання сили Законом  України 3633-IX, оскільки для осіб за кордоном, які уточнили свої дані в порядку, встановленому абзацом третім п.1 ч. 1 Перехідних положень Закону  України 3633-IX, проставляння жодних відміток у військово-облікові документи не буде відбуватись, як і видача нових.

Почекаємо на Постанову КМУ, якою обіцяють врегулювати порядок. До речі,  Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (зміни до ст. 36) також обіцяє, що особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, будуть визначатися Кабінетом Міністрів України.

Не можна залишити поза увагою виключення з правила, зазначеного в абзаці першому частини 5  ст. 20 Закону  України 3633-IX, а саме, консульські дії будуть здійснюватися не залежно від військово-облікових документів у разі:
  • оформлення посвідчення особи на повернення в Україну;
  • вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства;
  • вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном.
Такі ж правила, як і в частині п’ятій ст. 36 Закону  України 3633-IX, встановлені й у випадку оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби України.

Цікаво, що свіже прийнята постанова КМУ від 23 квітня 2024 р. N 443, якою внесені зміни до пункту 11 постанови Кабінету Міністрів України від 10 червня 2022 р. N 678,  передбачає отримання паспортів чоловіками віком від 18 до 60 років у територіальному органі / територіальному підрозділі ДМС. Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється.

Чи означає це, що чоловіки, що оновили свої данні, чи підпадають під виключення, можуть «оформлювати» паспорти за кордоном, а ось отримувати зможуть тільки в Україні?

Виключенням з цього правила є громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, на яких поширюються положення пунктів 21 - 23, 27 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57.

Отже, чоловіки «критичного» віку, що перебувають на військовому обліку та знаходяться за кордоном, мають уточнити свої дані протягом 60 днів, перебіг яких почнеться 18 травня 2024 року, а ось зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, будуть зобов’язані стати на військовий облік громадян України протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, без виконання цих умов отримання консульських послуг цією категорією громадян України буде неможливим.